UA-109963851-1
Behoud van het Delfshavens erfgoed
Een uniek stukje Rotterdamse historie

Jubileumschilderij voor Pelgrimvaderskerk in Delfshaven

Datum: 22 november 2017
Locatie: Pelgrimvaderskerk, Rotterdam

Korte beschrijving

Ter gelegenheid van het 600 jarig bestaan van de pelgrimsvaderkerk werd door het Genootschap Historisch Delfshaven een actie onder Vrienden van de Kerk gestart om het olieverfschilderij “Interieur met Kansel” van de in Delfshaven geboren beeldend kunstenaar/dichter Jan Mattheus de Grauw aan te kopen en te overhandigen aan de kerk.

Evenement tijdens Open Monumentendagen

Datum: 9 en 10 september 2017
Locatie: Zakkendragershuisje, Aelbrechtskolk Rotterdam

Korte beschrijving 
Oude en minder oude foto's van "boeren, burgers en buitenlui", het thema van de Open Monumentendag, in Delfshaven. Een contrast tussen vroeger en nu, van zichtbare armoede naar de huidige welvaart. Ook was er een kinderspeurtocht rond de Kolk en een maquette van de huizen rond Aelbrechtskolk, die een indruk geeft hoe het er hier rond 1900 heeft uitgezien.

Expositie tijdens Ketels aan de Kade

Datum: 13 augustus 2017
Locatie: Zakkendragershuisje, 
Aelbrechtskolk Rotterdam
Korte beschrijving 
Het basisthema van dit jaarlijkse food-festival Ketels aan de Kade in historisch Delfshaven is een historische kijk op eten en drinken. Een van de symbolen in het wapen van Delfshaven staat voor graan. Een belangrijke drager van de Delfshavense economie was dan ook eeuwenlang de mouters- branders- en distillatie-industrie, die graanalcohol vervaardigden. Met medewerking van het Schiedamse Jenevermuseum hebben we hieraan een expositie gewijd met historische gebruiksvoorwerpen, glaswerk en reclamemateriaal uit de lokale jeneverindustrie. Een impressie

Expositie bouwhistorie Oude of Pelgrimvaderskerk

Datum: 17 en 18 juni 2017
Locatie: Galerie Aelbrecht, 
Aelbrechtskolk Rotterdam
Korte beschrijving 
Een expositie gemaakt door de Delfshavense kunstenaar Jan Mattheus de Grauw en prenten van de Pelgrimvaderskerk uit de 16e en 17e eeuw. Het Genootschap Historisch Delfs Haven tracht met deze expositie de vroege levensloop van deze kerk in beeld te brengen.

© AD: Geschiedenis Pelgrimvaderskerk nu te zien op expositie.

 Lezing 600 jaar Pelgrimvaderskerk

Datum: 13 mei 2017
Locatie: Pelgrimvaderskerk, Rotterdam
Korte beschrijving

Lezing over het 600 jarig bestaan van de Pelgrimvaderkerk door Dik Vuik, gebaseerd op uitgebreid historisch onderzoek. Een impressie