Genootschap Historisch Delfs Haven

HOME | NIEUWS | ORGANISATIE | ERFGOED | PROJECTEN | SPONSORING | CONTACT | LINKS

OVER ONZE ORGANISATIE

Teamleden stellen zich voor: Maarten Rensen

Waarom zet je je in voor Delfshaven? Wat moet je nou in vredesnaam met een Genootschap Historisch Delfs Haven? In Rotterdam, de enige 21e eeuwse stad van Nederland. Is zo'n Genootschap dan niet het summum van oubolligheid en overjarige nostalgie?

Je komt uit de stad, uit je werk of gewoon van een beetje rondwandelen. Veel hoogbouw, kleuren, glas, spiegels. Winkelstraten, wandelaars, auto- en fietsverkeer. Natuurlijk ook de rivier, met het waterverkeer, de watertaxi's, waterbus, Spido, vrachtverkeer. Af en toe een cruise-schip. Een stad zoals een stad hoort te zijn. Rotterdam bijvoorbeeld. Waterstad bij uitstek.

En dan kom je aan het eind van de Nieuwe Binnenweg, die rare kruising bij de Lage Erfbrug. Rare kruising in het kwadraat, want aan de andere kant, aan de westzijde van de Schie, is het zo mogelijk nog onoverzichtelijker.
En als je nou op de goede plek afslaat zit je opeens in een andere wereld. De wereld van de Aelbrechtskolk, de Voorhaven, de Achterhaven, de Havenstraat. En ja, rechtsaf, dat stukje Mathenesserdijk, dat hoort er ook bij. Kortom, Historisch Delfshaven.

Je kunt niet zeggen dat je opeens van een stad in een dorp terecht komt, want dorps is het niet. Het is en blijft een stedelijke omgeving. Maar het is een anderssoortige stad. Een stukje stad met een eigen karakter. Sommigen zeggen dat het het enige stukje middeleeuwen is in Rotterdam. Maar dat is het niet. Inderdaad zijn er enkele historische panden: het Zakkendragershuisje, de Pelgrimvaderskerk, het oude Stadhuis. Maar laten we wel wezen, ook die oudere panden zijn in de loop der jaren zodanig gerenoveerd dat het moeilijk is de echte oude elementen te benoemen. En het merendeel van de panden is van eind 19e en begin 20e eeuw. Niet echt veel ouder dan de omliggende volkswijken.

En toch: Delfshaven ademt historie. Vanuit de Voorhaven en de Achterhaven is Delft in de middeleeuwen en ver nadien een van de belangrijkste steden van Nederland geweest. Hier zijn vele tientallen VOC-schepen gebouwd, uitgevaren en teruggekomen. Hier zijn de Pelgrimvaders uitgevaren en niet meer teruggekomen (ja, wél hun nakomelingen, als toerist).

Hier begon, na de annexatie door Rotterdam, de eerste grote uitbreiding van de havens richting de Noordzee met het opspuiten van de Ruigeplaat (nu Schiemond) en de vestiging van zware industrie en overslagbedrijven. Ook vervuilende industrie die Rotterdam liever niet in de achtertuin had. Het Park van Zochers als groene buffer naar het smerige en zondige Delfshaven. Ook wat dat betreft niets nieuws onder de zon.

En waarom moet er nou op zo'n plaats een Historisch Genootschap bestaan? Ik denk dat je meer uitleg nodig hebt om te verklaren waarom een Historisch Genootschap overbodig is, als dat al uit te leggen is. Er zijn zoveel spannende verhalen te vertellen over Delfshaven. Maar niet alleen te vertellen, ook te ontdekken. Het is niet alleen dat het heel goed is de geschiedenis van de stad levend te houden. Het is ook een ontdekkingstocht voor mezelf: sinds ik in het bestuur van het Genootschap zit, heb ik zelf ook veel geleerd van en over de geschiedenis van de stad.

Een geschiedenis die het verdient gedeeld te worden.Stichting Genootschap Historisch Delfs Haven
KvK: 69154589 
Postadres: Voorhaven 89, 3025 HE Rotterdam

         
VORIGE PAGINA  ||    TOP