Genootschap Historisch Delfs Haven

HOME | NIEUWS | ORGANISATIE | ERFGOED | PROJECTEN | SPONSORING | CONTACT | LINKS

OVER ONZE ORGANISATIE

Teamleden stellen zich voor: Wouter Wefers Bettink

Het was in Amerika dat mij verteld werd over de Pilgrimfathers. Dat het Engelse protestanten waren die via de zeehaven van Delft naar de nieuwe wereld vertrokken waren. Voor veel Amerikanen staat hun nationale feestdag, Thanksgiving op 22 november, nog steeds in het teken van dit vertrek en deze reis. Dat verklaart ook de bekendheid van Delfshaven onder de Amerikanen.

Geschiedenis is belangrijk: waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? Sinds ik me in 1972 als cultureel ondernemer vestigde in Delfshaven heb ik altijd met die gedachte gespeeld. Maar als ondernemer ontbrak me de tijd. Ook het actie voeren samen met buurtbewoners voor het behoud van onder meer de Aelbrechtskolk en het “Elektrablok” slokte zoveel tijd op dat het niet kwam tot een serieuze historische verdieping, terwijl dat voor de voormalige stad Delfshaven zo belangrijk zou kunnen zijn.

Inmiddels ben ik mijn cultureel ondernemerschap geleidelijk aan het afbouwen. Ik kwam in aanraking met de Pelgrimvaderskerk, dit keer in verband met het 600-jarig bestaan van deze kerk. Daarbij kwam ik in contact met Joop Smits, een enthousiaste buurtbewoner met een enorme historische kennis. Kennis die hij deelt via de door hem gemaakte website de “Kroniek van Delfshaven”. Tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling over de kerk besloten wij een Genootschap in het leven te roepen om de geschiedenis levend te houden.

Met behulp van de stichting Rotterdam is vele Dorpen, een samenwerkingsverband van de verschillende historische verenigingen en stichtingen in Rotterdam, kwamen wij in contact met het Historisch Genootschap Hoek van Holland die ons op weg geholpen hebben. Inderdaad, in Delfshaven was nog geen Historisch Genootschap actief. Andere delen van Rotterdam en voorheen zelfstandige dorpen en steden waren ons ver voorgegaan. Eigenlijk zijn wij zelf in Delfshaven heel erg lang heel erg onzorgvuldig omgegaan met onze eigen geschiedenis.

Natuurlijk, er waren belemmeringen. De moederstad Delft heeft er altijd angstvallig voor gewaakt dat de zeehaven Delfshaven de stad Delft niet zou overvleugelen. In de korte periode als zelfstandige stad in de 19e eeuw heeft Delfshaven geen echte kans gehad. En toen Delfshaven opging in Rotterdam lag de prioriteit van Rotterdam in het ontwikkelen van een wereldhaven.

In de jaren '70 stond Historisch Delfhaven in het gemeentelijk beleid kort in de schijnwerpers. Maar dat heeft niet geleid tot blijvende aandacht voor het historische aspect van dit deel van de stad.

Toch zien wij dat veel nieuwe bewoners van Delfshaven oprecht geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van dit stadsdeel. Veel ouderen willen graag hun kennis en opvattingen over die geschiedenis delen. Juist die verbinding van heden en verleden, van nieuwe en oude bewoners, maakt het mogelijk de geschiedenis blijvend een plaats te geven in Delfshaven.

Wouter Wefers BettinkStichting Genootschap Historisch Delfs Haven
KvK: 69154589 
Postadres: Voorhaven 89, 3025 HE Rotterdam

         
VORIGE PAGINA  ||    TOP