Genootschap Historisch Delfs Haven

HOME | NIEUWS | ORGANISATIE | ERFGOED | PROJECTEN | SPONSORING | CONTACT | LINKS

PROJECTEN: EVENEMENTEN, EXPOSITIES EN MEER

Expositie tijdens Open Monumentendagen 2017

Thema Open Museum Dagen: "Boeren, Burgers & Buitenlui"

Datum: 9 en 10 september 2017
Locatie: Zakkendragershuisje, Aelbrechtskolk Rotterdam

Onze interpretatie van het bovenstaande thema was "Mensen op straat in Delfshaven". Het doel was het tonen van het contrast tussen vroeger en nu, van relatieve armoede naar de huidige welvaart vanuit een historisch perspectief.

Het hoofdonderdeel van deze expositie was een verzameling foto's van mensen vanaf 1900 tot heden, met als opvallend kenmerk het verschil in zichtbare welstand tussen vroeger en nu. Waar de modernere fotos mensen weergeven die in hun vrije tijd vooral genieten van het uitgaansleven, zien we op de oudste foto's vooral mensen die aan het werk waren tot ze poseerden voor de fotograaf. Een fotograaf op straat was in het begin van de vorige eeuw een hele gebeurtenis. Dit idee was uitgevoerd in de vorm van een fotowand bestaande uit drie grote panelen, centraal in het Zakkendragershuisje.

Veel van deze oude zwartwit foto's zijn ook te vinden in het Rotterdamse Stadsarchief en de meer recente foto's kregen wij te leen van de Delfshavense fotografe Anna Broere. Deze foto's uit de jaren '70 en '80 waren de brug naar het heden; de mensen in het hedendaagse Delfshaven.


Lezing door drs J.J.E. Blok MA

Er was een lezing door drs. Hans Blok over de armenzorg in Delfshavens tijdens de periode dat Delfshaven een zelstandige stad was. Uit die tijd stamt overigens het bekende wapen van Delfshaven. Daarvoor werd hier uiteraard het wapen van Delft gevoerd. Delfshaven stond op eigen benen vanaf het moment dat Delfshaven zich losmaakte van Delft tot aan de annexatie door Rotterdam. Helaas werd deze periode gekenmerkt door economische problemen en de daaruit voorkomende armoede. Blok baseerde deze lezing op zijn boek "Delfshaven 1812 tot 1886 De stad, de armenzorg" (Boekhandel Donner) De grootste "bedeler" was in deze tijd de diaconie van de Protestantse kerk, destijds de meest dominante religieuze stroming in deze contreien.

Maquette van de huizen rond Aelbrechtskolk rond 1880
1881 was het jaar dat Delfshaven een (stoom)tramverbinding kreeg met Rotterdam en Schiedam. Het spoor liep over de Havenstraat en de Mathenesserdijk via de brug over de sluis. Delfshaven was toen nog een zelfstandige stad. De maquette werd eind jaren '80 gebouwd door Evert van Es (1932-2009)


Voor wie deze maquette vergelijkt met de huidige situatie, is duidelijk te zien hoe rigoreus de impact is geweest van alle opeenvolgende ingrepen in de lokale infrastructuur. De aanleg van de Schiedamseweg in 1910 was de voornaamste reden van de sloop van veel van de nu verdwenen panden aan de Aelbrechtskolk.

Kinderspeurtocht en oorkonde met lakstempel

Grote evenementen worden vaak bezocht door ouders met kinderen. Speciaal voor de kleintjes heeft het genootschap een boekje met een speurtocht ontwikkeld. Er moest worden gezocht naar 15 symbolische ornamenten en opschriften die zijn te vinden langs de Aelbrechtskolk. Via multiple choice vragen konden kinderen op een speelse manier kennis maken met historisch Delfshaven. Na het invullen van de antwoorden kregen de kinderen in het Zakkendragershuisje een oorkonde overhandigd met een ter plekke aangebracht lakzegel. Deze ontdekkingsreis langs de Kolk is tijdens de Open Monumenten Dagen door veel kinderen en hun ouders met enthousiasme ontvangen. Daarom willen we er iets mee blijven mee doen. Geeft u leiding aan kinderen? Neemt u dan contact met ons op. Voor wie er indivudueel mee aan de slag wil is de kinderspeurtocht hier (pdf, 8,4 mb) te downloaden.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Opzoomer Mee en de Gebiedsorganisatie Delfshaven


Stichting Genootschap Historisch Delfs Haven
KvK: 69154589 
Postadres: Voorhaven 89, 3025 HE Rotterdam

         
VORIGE PAGINA  ||    TOP